top of page

VZKŘÍŠENÍ 13°


Vzkříšení 13° – EPM 13,4, Alc: 5,3 % obj. – Spodně kvašená jantarová třináctka byla původně navařena jako velikonoční speciál. Po mimořádném ohlasu ve společenství chříčských pijáků – pazdrátů – byla zavedena jako stálý sortiment i pro liturgické mezidobí. U Boha není nic nemožné!

O pivovaru

Pivovar ve Chříči představuje ojedinělý projekt obnovy památky a její navrácení původnímu účelu. Skupina nadšenců objevila v roce 2009 unikání objekt barokního venkovského pivovaru se sladovnou ve stavu vhodném ke zbourání a založila sdružení Propolis (www.propolis-os.cz). Tisíce dobrovolnických dní práce a desítky drobných sponzorů postupně pomohly ke vzniku neobyčejného místa setkávání, práce i zábavy. Pivovar u Berounky tak postupně naplňuje svou vizi stát se lokálním kulturním, společenským a vzdělávacím centrem. Kromě dobrovolnických akcí se zde pořádají umělecké, taneční a řemeslné kursy, letní festival nebo tábory pro děti. Pivovar je katalyzátorem obnovy tradičních svátků jako masopust nebo pouť. V barokní sladovně vzniklo netradičně pojaté Muzeum každodennosti, které hravou formou představuje život na vesnici v minulosti.

Ale kde je to pivo?

Už od počátku bylo jedním z našich motivů zřídit zde chráněnou dílnu – řemeslnou firmu, zaměstnávající několik lidí s mentálním postižením. Tenhle nápad pomalu zrál až do podoby „chráněného pivovaru“ kde pracovní místa pivovarské chasy zastanou lidé s hendikepem. S pomocí Nadace Via a několika odborníků z oboru pivovarnictví se nám pak podařilo připravit životaschopný podnikatelský koncept. Část nákladů na rekonstrukci a vybavení poskytla Evropská Unie, zbytek pokryl úvěr České spořitelny z programu pro sociální podniky.

Putovní piva
Pivo
Archív
Tagy
Zatím žádné štítky
Sociální sítě
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page